DE MOTORIEK VAN EEN KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS

12 – 18 jaar

De puberteit breekt aan en er vinden steeds meer veranderingen plaats binnen in het lichaam van je kind. Ook zijn er onderling steeds meer uiterlijke verschillen zichtbaar. Tijdens deze fase kan er veel onzekerheid zijn wat invloed heeft op het bewegen. Je kind bereikt zijn motorische hoogtepunt wanneer het 14 jaar oud is.

De motorische ontwikkeling van een puber

Doordat je kind in deze fase een enorme groeispurt doormaakt kan het zijn dat je puber een periode wat onhandig beweegt. De aansturing vanuit de hersenen naar de ledematen moet opnieuw worden afgestemd. De controle over de bewegingen gaan tijdelijk achteruit. Hoe je kind zich voelt bij deze lichamelijke veranderingen kan gevolgen hebben voor de manier waarop het beweegt en op de lichamelijke houding. 

Dat bewegen goed voor je is, weten we allemaal. Het spreekt daarom voor zich dat ook bewegen tijdens de puberteit gestimuleerd moet worden. Een sport kan op deze leeftijd ook een uitlaadklep zijn. Het helpt de emoties door de vele hormoonschommelingen in balans te houden. Het bewegen kan een manier zijn om  het ontwikkelen van depressie en angstgevoelens tegen te gaan. 

Tijdens de puberteit nemen de hormonen toe, zo ook het hormoon testosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een serieuze krachttoename kan gaan plaatsvinden in de spieren wanneer je kind deze veel traint. Vanaf deze leeftijd mag er daarom voorzichtig begonnen worden met het gebruik van gewichten. Uiteraard moet de zwaarte van de gewichten geleidelijk worden opgebouwd. Het advies blijft om hierbij begeleiding te zoeken in de uitvoering van de beweging om sportblessures te voorkomen.

Het is belangrijk om tijdens een groeispurt de intensiteit van de training te verminderen. Een groeiblessure kan hiermee worden voorkomen. Dit betekent niet dat je kind rond deze periode helemaal niet mag trainen.

Om na te gaan of je kind in een groeispurt zit kun je gebruik maken van onderstaande link:

De motorische ontwikkeling binnen de andere leeftijdsfase

Merk je dat je kind moeite heeft met het uitvoeren van een vaardigheid? Op de pagina ‘bekijk oefenmateriaal’ geef ik uitleg over hoe je met behulp van voorwerpen/materialen de motoriek kan verbeteren. Ik leg per leeftijdsfase uit wat je als ouder kunt doen om bepaalde bewegingen te stimuleren.