Je kind is hypermobiel
Mobiliteit is een maatstaaf voor de lenigheid van de gewrichten, spieren en banden. Naarmate je ouder wordt neemt de mobiliteit in de gewrichten af, zo is een jong kind over het algemeen veel leniger dan iemand van boven de zestig. Lenigheid is bovendien een individueel gegeven, het ene kind is leniger dan het andere. Ook de mate van klachten bij een grotere mobiliteit dan gemiddeld, is verschillend.
Op deze pagina geef ik handige tips en informatie voor kinderen die klachten ervaren bij een vergrote mobiliteit.
WAT IS HYPERMOBILITEIT
Hyper betekent “te veel” en mobiliteit is de mate van bewegelijkheid. Het woord zegt het dus al: als je kind hypermobiel is dan betekent dit dat de gewrichten van je kind te bewegelijk zijn. Bij het ene kind zijn dit bijna al zijn gewrichten en bij de ander komt het misschien maar bij één gewricht voor. De mate van de hypermobiliteit van je kind kun je laten meten bij een kinderfysiotherapeut of kinderarts.
KLACHTEN BIJ HYPERMOBILITEIT
– Vermoeidheid
– Spierpijn
– Pijn rondom gewrichten
– Gewrichten die gemakkelijk “uit de kom” schieten, zoals de schouder, vingers etc.
– Verhoogde kans op een scoliose (vervorming wervelkolom)
VERWACHTINGEN BIJ HYPERMOBILITEIT
Hypermobiliteit is geen aandoening, het is een mate van bewegelijkheid. Bij sommige kinderen worden de klachten gedurende het ouder worden minder omdat de lenigheid hierdoor afneemt. Er zijn uitzonderingen waarbij de vergrote lenigheid blijft. Ervaart je kind problemen houdt dan rekening met onderstaande tips.
TIPS
1. Vermijd herhalende bewegingen waarbij de gewrichten in de eindstanden komen. Sporten als dansen of turnen worden daarom bij hypermobiliteit afgeraden. Kies eerder voor een sport waarbij het vergroten van de spierkracht op de voorgrond staat (zwemmen, boksen, klimmen etc.). Door sterker te worden zorg je namelijk voor meer stabiliteit in de gewrichten. Het kost het lichaam dan minder energie om het gewricht op zijn plaats te houden.
2. Gaat je kind regelmatig door zijn of haar enkels tijdens gym, buitenspelen of sport, ga dan voor stevig schoeisel. Het liefst schoenen die wat hoger zijn bij de enkel, bijvoorbeeld basketbal- of kortbalschoenen. Deze schoenen helpen de enkel te ondersteunen waardoor het regelmatig verzwikken van de enkel voorkomen kan worden.
3. Hypermobiliteit kan in alle gewrichten voorkomen, zo ook in de vingers. Wanneer de handen hypermobiel zijn kan dit problemen veroorzaken bij het schrijven. In dit geval is het schrijven met een dikker potlood of een gripper aan te raden.
Let op! Zit de juiste tip voor jouw individuele situatie er niet bij of heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut of specialist.