Je kind heeft te maken met minder kracht dan leeftijdsgenoten
Het kan zijn dat je kind bij het spelen steeds vaker door zijn benen zakt, dat het geregeld valt. Je kind doet er lang over om de zwemdiploma’s te halen, hij kan net niet goed meekomen met de gymles of het buitenspelen is moeilijker omdat het kind niet met alles mee kan doen.
Sommige kinderen weten niet van stoppen en gaan op wilskracht verder, totdat het letterlijk niet meer kan. Je sterk voelen is namelijk wat anders dan daadwerkelijk sterk zijn.
De kracht van je spieren is belangrijk om te kunnen bewegen, stevig te blijven staan, snel of moeilijke bewegingen uit te kunnen voeren. Als we onvoldoende bewegen gaat de spierkracht achteruit, daarom is het goed om regelmatig de spieren te trainen.
Spieren hebben een geheugen, alles wat je eens geoefend hebt zit in het lichaams- en bewegingsgeheugen, zo is ‘jong geleerd’ dus ook echt ‘oud gedaan’.
Op deze pagina geef ik je meer informatie en handige tips voor kinderen met minder kracht.
WAT IS KRACHT
We weten dat het lichamelijk sterker worden bij jonge kinderen een andere manier van sterker worden is dan bij jong volwassenen. Tot ongeveer 8 jaar ontwikkelen de kinderen hun spierkracht en vooral hun coördinatie. Coördinatie is de samenwerking van de spieren om tot een bepaalde beweging te komen, bijvoorbeeld om te kunnen schrijven, of om op één been te staan.
Rond 8 jaar komt er meer testosteron in je lichaam. Dit is een belangrijk hormoon voor het opbouwen van spierkracht. Doordat testosteron de volume van de spier doet toenemen, neemt de kracht toe. Bij het jonge kind gaat het sterker worden dus om toename van coördinatie en bij het oudere kind om toename van spiergroei. Aangezien het lichaam van een jongen meer testosteron aanmaakt dan dat van een meisje, is het voor een meisje vanaf deze leeftijd moeilijker haar spierkracht te ontwikkelen dan voor een jongen.
SOORTEN KRACHT
Er zijn verschillende soorten kracht te onderscheiden. Ik onderscheid hieronder vier soorten:
1. Maximale kracht
Dit is de grootste kracht die een spier eenmalig kan maken.
2. Explosieve kracht
Dit is de kracht die je kunt maken om een beweging met een hoge belasting (80-90% van je maximale kracht) zo snel mogelijk uit te voeren.
3. Snelkracht
Dit is het vermogen zo snel mogelijk, meerdere keren achter elkaar kracht (70-80% van je maximale kracht) te leveren. De oefening wordt 8 tot 15 keer herhaalt. Je ontwikkelt meer volume in de spier. Een efficiënte manier dus om de
spiergroei te stimuleren.
4. Kracht uithoudingsvermogen
Dit wordt ook wel duurkracht genoemd en is het vermogen om zo lang mogelijk niet vermoeid te raken bij meer herhalingen van de beweging. Deze oefening heeft een intensiteit van 20 tot 50% van je maximale kracht. De oefening wordt
15 tot 25 keer herhaalt . Je kind oefent hiermee het uithoudingsvermogen van de spier.
WAT ER GEBEURT BIJ HET TRAINEN VAN KRACHT
Op jonge leeftijd is je kind vooral bezig met het oefenen van nieuwe vaardigheden. Hierbij leert je kind om zijn spieren te laten samenwerking om de beweging zo goed mogelijk uit te voeren. Hoe beter de samenwerking van de spieren hoe efficiënter hij leert bewegen.
Vanaf 8 jaar ontwikkelt je kind bij het trainen spiergroei en wordt het sterker. Dit gebeurt door een ingewikkeld fysiologisch proces. Voor bewegen hebben de spieren voedingsstoffen nodig die tijdens de beweging in de spieren worden omgezet. Na herhaalde beweging raken de spieren vermoeid en de spiervezels door de omzettingsprocessen van de voedingsstoffen licht beschadigd waarop een herstelproces in de spier volgt. Tijdens het herstelproces past de spier zich aan aan de gevraagde actie en wordt hij sterker.
Het is belangrijk om rustdagen in te bouwen, dagen waarop je kind niet traint, zo kan de ‘beschadigde’ spier weer herstellen, dit kan gepaard gaan met spierpijn. Het advies is om 3x per week te trainen. Komt de training niet dan verliest de spier zijn opgebouwde kracht, komt de training wel dan kan de spier weer meer kracht opbouwen. Je kind wordt krachtiger, sneller, behendiger, fitter: het heeft een beter uithoudingsvermogen en het vertrouwen in zijn lichaam groeit.
TIPS
1.
< 8 jaar:
Door het oefenen en herhalen van veelzijdige bewegingsvormen verbeter je de coördinatie van je kind. Hij zal hierdoor de activiteit langer en beter kunnen uitvoeren. Belangrijke oefeningen waarbij de spieren vanuit het hele lichaam worden ingezet zijn: (trampoline)springen, klimmen, rijden op een skelter, fietsen op de zwaarste versnelling etc.
8-12 jaar:
Krachtoefeningen zonder externe gewichten. Je kind kan weerstandsoefeningen tussen de 8 en 25 keer herhalen. Dit is afhankelijk van je doel (spiergroei/ uithoudingsvermogen).
> 12 jaar:
Je kind mag langzaam starten met krachtoefeningen waarbij extern gewicht wordt gebruikt. Begin met laag gewicht (<5 kg) en bouw dit langzaam op. De uitvoering van de oefening is leidend. Lukt het niet om de oefening goed uit te voeren met een bepaald gewicht, dan moet het gewicht verlaagd worden. Er mag in geen enkele situatie pijn worden ervaren.
2.
Nu weten we dat spieren geheugen hebben. Heb je als kind dus veel aan sport gedaan dan heeft dit levenslang een positief effect. Het is belangrijk dat je kind deel gaat nemen aan een sportvereniging om krachtiger te worden en te blijven. Bij sporten als boksen, zwemmen en turnen is er extra aandacht voor kracht.
3. Voeding en spiergroei kun je vergelijken met een auto: wanneer je benzine geeft aan je auto dan komt je auto vooruit. Stop je modder in een auto dan zal hij blijven staan. Voeding
speelt dus een belangrijke rol bij het opbouwen van kracht. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van de spieren. Er zal geen spiergroei plaatsvinden wanneer er geen eiwitten binnenkomen. Let dus op gezonde voeding en voldoende eiwitinname
van je kind.
Let op! Zit de juiste tip voor jouw individuele situatie er niet bij of heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut of specialist.