Je kind heeft overgewicht of obesitas
Overgewicht is een opkomend en snel groeiend probleem. In 2021 had gemiddeld 16% van alle kinderen in Nederland overgewicht. Hiervan heeft 4% obesitas. Te veel aan lichaamsgewicht komt al op steeds jongere leeftijd voor. De nadelige gevolgen hiervan, zijn tot in de volwassenheid merkbaar. Het is een complex probleem die helaas niet met een snelle oplossing is op te lossen.
Op deze pagina geef ik meer informatie en handige tips voor kinderen die te maken hebben met overgewicht.
WAT IS OVERGEWICHT/ OBESITAS
De hoogte van het vetgehalte in het lichaam bepaalt de mate van overgewicht. Er is meer voedselinname dan dat het lichaam verbrand. Dit stapelt zich op en vormt overgewicht. Binnen overgewicht heb je verschillende gradaties: overgewicht, ernstig overgewicht en obesitas. Obesitas is de meest gevaarlijke vorm en geeft een grotere kans op ernstige aandoeningen.
WANNEER HEEFT JE KIND OVERGEWICHT/ OBESITAS
Of een kind overgewicht heeft wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren: lichaamsgewicht, lengte, leeftijd en geslacht. Om te berekenen of je kind te maken heeft met overgewicht gebruik onderstaande link:
VOORBEELDEN VAN RISICO’S VAN OVERGEWICHT/ OBESITAS OP KINDERLEEFTIJD
– Verminderd zelfvertrouwen
– Sociaal isolement
– Vergrote kans om gepest te worden
– Slaapproblemen
– Ontwikkelen van motorische achterstand
– Overgewicht op volwassen leeftijd
– Diabetes type II
– Verhoogde bloeddruk
– Verhoogd cholesterol gehalte
– Verminderd functioneren van de lever
– Hart- en vaatziekte
– Vervroegde slijtage van de gewrichten op latere leeftijd
– Rugklachten
– Jicht
WAT KUN JE ER TEGEN DOEN
Voor het optimale resultaat zou er op verschillende vlakken ondersteuning moeten komen:
1. Psycholoog voor onderliggende problematieken en gedragsverandering.
Uit onderzoek blijkt dat door bewegen het zelfvertrouwen vergroot wordt. Dit werkt twee kanten op. Hoe minder zelfvertrouwen je kind heeft, hoe minder snel je kind zal gaan bewegen, er is onzekerheid om zich te laten zien in het
bewegen. Aan de andere kant zal door weinig bewegen, het zelfvertrouwen van je kind afnemen. Het is daarom goed om alert te zijn op de mate van zelfvertrouwen bij je kind en je kind vroegtijdig te ondersteunen.
Daarnaast kan je kind moeite hebben met het omgaan met nare gevoelens en kan de gewoonte ontstaan om de gevoelens door eten te verdoven. Een psycholoog kan hierbij ondersteunen door deze gevoelens te leren voelen en te benoemen zodat het wegeten hiervan niet langer nodig is.
2. Diëtist voor verandering in de voeding.
De grootste oorzaak van overgewicht is dat je kind meer voedsel binnen krijgt dan dat het verbrand. Naast een individueel verschil van een snelle of een langzame spijsvertering, waardoor de een van veel eten niet en de ander van
weinig eten wel aankomt, is het belangrijk wat je kind eet. Om inzicht te krijgen wat goede voeding is of waar verbeterpunten liggen raad ik je aan om een afspraak te maken bij een diëtist.
3. Sporten om het bewegen te stimuleren.
Meer bewegen verhoogd de fitheid van je kind, wat ondersteunend en motiverend is bij het afvallen en op gewicht blijven. Door bij een sportvereniging te gaan en te sporten onder leiding van een trainer individueel of in groepsverband
zal het bewegen een goede en plezierige gewoonte worden. Hierdoor en door de motivatie vanuit de groep en de sportvereniging is dat een sterke motivatie om te blijven sporten.
4. Ondersteuning vanuit het hele gezin!
Je kind kan het niet alleen. We weten dat overgewicht een enorm complex probleem is. De hele omgeving van een kind is bepalend. Wanneer het hele gezin op alle vlakken met het kind mee doet zal het kind de grootste kans hebben op
succes.
WELKE EFFECTEN HEEFT BEWEGEN OP OVERGEWICHT
Om een kind weer te laten beginnen met bewegen zijn er 5 voorwaarden:
1. Competentie (je kind kan bewegen)
2. Motivatie (je kind wil bewegen)
3. Vertrouwen (je kind heeft het vertrouwen dat het kan bewegen, ook de gevraagde bewegingsopdrachten kan leren uitvoeren)
4. Kennis
(je kind heeft de kennis over het belang van bewegen)
5. Commitment (je kind blijft bewegen als het zich heeft opgegeven voor een sport)
TIPS VOOR MEER BEWEGEN
1. Stel haalbare kleine doelen per week om je kind steeds een “succes” te laten ervaren. Leg geen nadruk op het afvallen of het gewicht, je wilt graag uitnodigend zijn voor het kind om te gaan bewegen. Houdt het positief en leg de
focus bijvoorbeeld op:
– Ik ga elke dag minimaal 6000 stappen zetten
– Ik neem de trap in plaats van de lift/ roltrap
– Ik ga minimaal 3 keer per week met de fiets naar school
Deze doelen zijn gemakkelijk uit te bouwen tot de einddoelen zijn behaald (je kind heeft plezier in bewegen en blijft in beweging met behulp van een sport). Waarop je de doelen inzet is afhankelijk van de basis waarop je kind al
aan bewegen doet.
2. Kijk samen met je kind naar een sport die het beste bij hem past. Op deze manier creëer je vaste beweegmomenten en motivatie vanuit de omgeving (teamgenootjes). Bewegen moet geen verplichting worden. Het belangrijkste is dat kinderen
weer plezier krijgen in het bewegen!
3. Maak afspraken over de schermtijd op een dag. Het is bekend dat kinderen hierdoor veel meer stil zitten en dus te weinig toekomen aan bewegen en minder zin hebben om te bewegen.
4. De “WoWijs” app biedt voor kinderen tussen de 8 en de 12 jaar een leuke ondersteuning in het proces van afvallen. Dit is een gratis applicatie die spelenderwijs inzicht geeft over voeding en bewegen.
Let op! Zit de juiste tip voor jouw individuele situatie er niet bij of heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut of specialist.