Je kind heeft een onleesbaar handschrift of ervaart pijn bij het schrijven
Schrijven is niet alleen een motorische uitvoering. Om goed te kunnen schrijven moet je ook goed kunnen lezen en kunnen bedenken hoe de letter of het woord er uit gaat zien.
Groep 2: Voorbereidend schrijven
Groep 3: Letters en korte woorden
Groep 4: Korte zinnen
Groep 5: Verhaaltjes
Op deze pagina geef ik je meer informatie en handige tips voor eventuele problemen tijdens het schrijven.
MOTORISCHE PROBLEMEN TIJDENS HET SCHRIJVEN
Schrijven is een zeer nauwkeurige fijn motorische taak. De meest voorkomende problemen bij het schrijven zijn: een onleesbaar handschrift, verkeerd vasthouden van de pen, langzaam tempo van het schrijven of het met de pen hard drukken op het papier, wat pijn kan geven in de hand. Schrijven vergt veel oefening en herhaling. Het schrijftempo, de pendruk en nauwkeurigheid van de schrijfrichting of schrijfgrootte bepalen namelijk het vloeiend schrijven.
Voor veel kinderen die problemen ervaren tijdens het schrijven geldt dat zij meer herhaling nodig hebben dan dat zij op school aangeboden krijgen. De stappen op school gaan dan eigenlijk te snel waardoor je kind achter de feiten aan blijft lopen. In dit geval is het goed om een stapje terug te gaan om te kijken of de basis van het schrijven voldoende is geautomatiseerd. Wil je wat extra oefenen met je kind? Dan is het belangrijk om de schrijfmethode aan te houden die wordt aangeboden door de school (aan elkaar of los schrift).
TIPS
1. Begin groot. Gebruik grote vellen papier, stoepkrijt of zand om de beweging groot neer te zetten. Maak de beweging steeds kleiner tot de gewenste grootte is bereikt op papier (van brede lijntjes naar smalle lijntjes).
2. Begin met een dik potlood, krijt of stift. Als de pen dik is, is het gemakkelijker om het op de juiste manier vast te houden. Werk vervolgens toe naar een steeds smaller potlood. Maak eventueel gebruik van een gripper (een verdikking
voor om het potlood heen die de positie van de vingers bepalen) of een stabilo-pen (een voorgevormde pen).
3. Gebruik het huisjessysteem wanneer je kind moeite heeft met de grootte van de letters.
Teken een huisje verdeeld over 3 lijnen. Het dakje komt bij de bovenste lijn, het geraamte in de middelste lijn en een trapje naar de kelder voor de onderste lijn.
Dak: f, t, d, h, k, l
en b
Geraamte, alle letters beginnen in het geraamte. De volgende letters zullen alleen binnen het geraamte blijven:
w, e, r, u, i, o, a, s, z, x, c, v, n en m
Kelder: f, q, y, ij, p, g en
j
Zo is het duidelijk voor je kind welke letter naar welke richting moet uitsteken ten opzichte van de andere letters.
4. Zorg voor een goede schrijfhouding. De video in onderstaande link geeft hier meer toelichting op:
5. Zorg voor een goede penvatting. De video in onderstaande link geeft hier meer toelichting op:
Let op! Zit de juiste tip voor jouw individuele situatie er niet bij of heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut of specialist.