Vind de juiste zorg voor de hulpvraag van je kind

Er komen steeds meer therapeuten en coaches in Nederland. Maar wie is de juiste professional voor je kind? Op deze pagina heb ik de grootste verschillen naast elkaar gezet.

Elke therapeut vormt zich niet alleen door diverse opleidingen, ervaringen en werkplekken. Elke therapeut heeft zijn eigen persoonlijke ontwikkeling en visie.

Dit alles maakt dat elke therapeut zijn eigen kwaliteiten heeft binnen een beroepsgroep. Hierdoor kan het gebeuren dat wanneer je met je hulpvraag naar twee verschillende therapeuten gaat, je misschien twee verschillende antwoorden krijgt. Dit betekent niet dat de een beter is dan de andere.

Blijf ten allen tijden kritisch!
Heb je het idee dat je kind vastloopt in de therapie of dat de klik ontbreekt tussen je kind en de therapeut? Dan heb je altijd het recht om over te stappen naar iemand die meer geschikt lijkt voor de situatie van je kind. 

Er zijn verschillende professionals die je kunt raadplegen. Dat kan verwarring geven want bij wie moet je zijn? Hieronder beschrijf ik kort het verschil tussen de verschillende behandelaars.

COACH

Een coach is in Nederland geen beschermde titel. Dit houdt in dat je relatief snel een coach kunt worden door het volgen van een training of een meerdaagse cursus. Dit betekent niet dat een coach niet kan helpen, maar het is wel belangrijk om te weten wat zijn/haar achtergrond is. Over het algemeen heeft een coach namelijk kennis op een specifiek vlak. Een buurtsportcoach zorgt er bijvoorbeeld voor dat zoveel mogelijk mensen in een specifieke buurt voldoende sporten en bewegen. Zo’n coach heeft een netwerk waardoor hij ervoor kan zorgen dat je kind kan gaan sporten. Ook biedt hij ondersteuning bij het kiezen van de sport. 

KINDERFYSIOTHERAPEUT/ OEFENTHERAPEUT

Fysiotherapeuten hebben een andere basis dan oefentherapeuten. Beiden hebben een bachelor van 4 jaar als basisopleiding. Fysiotherapeuten worden opgeleid tot bewegingsdeskundigen die bij klachten de mogelijkheid tot bewegen verbeteren met behulp van oefeningen (al of niet zelfstandig uitgevoerd), manuele technieken als massage, mobiliseren, fascietechnieken en dergelijke, terwijl oefentherapeuten meer gericht zijn op een juiste houding en gedragsverandering.

Sommige fysiotherapeuten en oefentherapeuten specialiseren zich tot kinderfysiotherapeut en – oefentherapeut. Beiden volgen hiervoor de master en mogen zich dan richten op kinderen van 0 tot 18 jaar. Voor een oefentherapeut is het daarnaast ook mogelijk om enkel losse modules te volgen waarna zij zich ook kinderoefentherapeut mogen noemen. 

Zowel kinderfysiotherapeuten als -oefentherapeuten staan geregistreerd in het BIG-register. Met dit register wordt de kwaliteit van de beroepsgroepen gewaarborgd. Ook zijn deze beroepsgroepen geregistreerd bij hun respectievelijke beroepsverenigingen. Om geregistreerd te zijn en te blijven dienen accreditatiepunten behaald te worden door het volgen van na- en bijscholingen. 

Na de master kinderfysiotherapie zijn er dus nog veel verdiepingen. Heb je als ouder een specifieke hulpvraag voor je kind, ga dan op zoek naar de kinderfysiotherapeut met de passende kennis en ervaring.

In onderstaande link vind je alle zorgaanbieders in Nederland: