OVERMATIG HUILEN bij JE BABY
Huilen is een manier waarop een pasgeboren baby communiceert met zijn omgeving. Soms huilt een baby om lichamelijke of emotionele spanningen te ontladen, maar vaak huilt een baby om zijn lichamelijke behoefte kenbaar te maken.
Hoeveel je baby huilt is afhankelijk van de leeftijd. Een baby huilt gemakkelijk ruim 3 uur per dag. Rondom de 6e week vindt er een huilpiek plaats. Ook huilen babys meer rondom de zo gehete regeldagen (de dagen waarop je baby vaker om voeding vraagt).
Het huilen van je kind kan heel belastend voor je zijn. Veel huilen is een onderdeel van zijn ontwikkeling. De normale duur van het huilen kan in sommige gevallen overgaan in overmatig huilen. Het kan een negatieve spiraal veroorzaken. De ouder raakt gefrustreerd en voelt zich hulpeloos. Het kind pakt deze stress vervolgens op waardoor het blijft huilen. Weinig slaap van zowel de ouders als de baby versterkt het effect van deze negatieve spiraal. Herken je dit? Vraag op tijd hulp aan je omgeving of bij de huisarts.
In de situaties waarin je baby bovengemiddeld huilt is het van belang om de oorzaak van het huilen te achterhalen. In de meest extreme gevallen kan je baby opgenomen worden in het ziekenhuis. Het belangrijkste doel is dan om de negatieve spiraal te doorbreken en eventuele onderliggende oorzaken uit te sluiten.
COMMUNICATIE
Verbaal
Met Dunstan Babytaal kan je ontdekken wat je kindje nodig heeft aan de hand van de tonen in het huiltje. Deze methode is ontworpen door een Australische moeder met een absoluut gehoor die de verschillende klanken bij haar eigen kindje kon horen. De methode is te gebruiken voordat je baby excessief aan het huilen gaat en is bedoeld om vroegtijdig op de behoefte van de pasgeboren baby in te spelen.
Volgens deze methodiek zijn er vijf verschillende huiltjes van je pasgeboren baby:
Neh
Als je baby een geluid maakt dat klinkt als “Neh” of “Nah” dan betekent dit dat het tijd is voor eten. Dit geluid ontstaat door het zuigreflex van je baby.
Eh
Dit geluid betekent dat er een boertje dwars zit. Dat kan pijnlijk zijn voor je baby. Het geluid “Eh” lijkt erg op “Neh en Heh”. Het is dus belangrijk dat je goed naar de beginklank luistert.
Eairh
Dit is het lastigste geluid om te herkennen, maar als je pasgeboren dit geluid maakt dan heeft hij last van krampjes. Vaak kijkt je baby ook moeilijk als hij deze geluiden maakt en kan hij zijn benen optrekken of juist gaan overstrekken.
Owh
Het geluid “Owh” of “Auw” is vergelijkbaar met het geluid wanneer je hardop gaapt. Het geluid ontstaat door het gaapreflex, zonder dat je pasgeboren baby daadwerkelijk gaapt. De non verbale communicatie komt later pas op gang. Het betekent dat je kind moe is.
Heh
Dit geluid betekent dat je baby zich oncomfortabel voelt. Je baby voelt ongemak door bijvoorbeeld een volle luier, het te koud of te warm heeft of het geeft aan dat hij niet in een prettig houding ligt. Bij dit geluid kan het soms even zoeken zijn wat je baby je probeert te vertellen.
TIPS VOOR HUILEN BIJ KRAMP
1. Leg je baby op je arm met het gezicht naar beneden (de buik van je baby op jouw arm) en loop rond. Masseer eventueel de rug.
2. Masseer zachtjes de buik met behulp van ronddraaiende bewegingen.
3. Leg je baby voor je neer (op schoot of aankleed kussen). Pak beide benen vast. Buig de knieën richting de buik en maak langzaam kleine rondjes. Het consultatiebureau adviseert wel eens het “fietsen” met de benen. Omdat er dan steeds een been gestrekt wordt, kan het overstrekken hierdoor uitgelokt worden. Het heeft daarom de voorkeur om de knieën zo veel mogelijk gebogen te houden.
Non verbaal
Wat zeggen die handjes? Vanaf 4 weken ontwikkeld je baby naast het huilen ook non verbale communicatie met behulp van zijn handen. Bij 6 maanden leert je baby dingen aan te wijzen. Door de lichaamstaal van je baby te begrijpen hoef je niet meer te gissen hoe hij zich voelt. Door veel te kijken naar de handen van je baby leer je hem beter te begrijpen.
Gespannen
De vingers zijn gestrekt en gespreid:
Dit handje zie je vaak wanneer je baby schrikt of als er onverwachte harde geluiden, nieuwe gebeurtenissen of aantal gebeurtenissen achter elkaar plaatsvinden. Het helpt dan om even contact te maken met je baby door zijn
handje vast te pakken of te praten.
Duimpje in een gespannen vuist:
Een gespannen vuist met de duim erin is een teken dat je baby gespannen is, ergens pijn heeft of zich aan het inspannen is. Het is een duidelijk signaal dat je baby zich even afsluit. Door goed naar je baby te kijken kun
je erachter komen wat er is. Het helpt om contact te maken met je baby zodat hij of zij zich weer kan ontspannen.
Vuist ligt tegen een afgewend hoofd:
Dit is een teken van vermoeidheid en een mooi gebaar om je kleintje klaar te gaan maken voor een slaapje. Ook zie je vaak bij dit gebaar dat je kindje zich wilt afwenden van alles wat je voor hem houdt omdat hij moe is.
Ontspannen
De vingers van je baby liggen los om de duim:
Als je dit handje ziet bij je baby dan kan je ervan uitgaan dat je baby ontspannen is. Vaak zie je dit handje als je baby ligt te slapen of te relaxen.
Vingers ontspannen gespreid:
Dit handje komt vaak pas tevoorschijn als je kindje zijn eigen handjes heeft ontdekt (1 a 2 maanden). Hij reikt met zijn handje richting een voorwerp of persoon.
Duim of wijsvinger liggen open:
Dit handje zie je vaak als je baby afwachtend is op wat er gaat gebeuren. Waarschijnlijk luistert hij terwijl je praat of kijkt hij rond in zijn omgeving.
“Hoe beter jij als ouder kan inspelenop de behoefte van je baby, hoe meer ontspannen hij zal zijn.”
SLAAP- & WAKKER TIJDEN
De eerste signalen van een oververmoeide baby zijn lange tijden achter elkaar wakker liggen, de ogen wijd open, een (over)actieve baby, onrustige nachten of hazenslaapjes overdag. Heb je het idee dat je baby oververmoeid is? Vermijd dan zoveel mogelijk drukte en externe prikkels (geluiden, licht en bijvoorbeeld aanraking).
Ga voor een vast slaapritueel en probeer je vast te houden aan de wakker tijden die passend zijn bij de leeftijd van je kind:
1 maand
2 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
8 maanden
10 maanden
1 jaar
1 tot 1,5 uur
1 tot 2 uur
1,5 tot 2 uur
1,5 tot 2,5 uur
1,5 tot 3 uur
2 tot 3 uur
2 tot 4 uur
3 tot 4 uur
Probeer de wakker tijden aan te houden. Observeer je kindje goed nadat je hem verschoond en gevoed hebt. Leg hem in de box en kijk wat je baby doet tijdens de wakkere periode. Begint je kindje weg te kijken van speelgoed, te hummen of in zijn oogjes wrijven? Dat zijn de eerste tekenen dat hij moe wordt. Het is belangrijk een vast slaapritueel te creëren zoals: stoppen met spelen, even knuffelen, verschonen, gordijntjes dicht doen en in bed leggen. Probeer dit minimaal een een week vol te houden.
Structuur en regelmaat geven voorspelbaarheid voor je baby. Het kind leert dan op welk moment hij of zij zich moet overgeven aan de slaap. Let op, houdt dit langere tijd (minimaal 1 week) vol zodat je kind en jijzelf de tijd krijgen om hieraan te wennen.
TIPS VOOR HUILEN BIJ SLAAP
1. Tot aan het moment dat je kindje zelfstandig kan rollen kan inbakeren een oplossing zijn. De inbakerdoek van het merk “Pacco” wordt hiervoor geadviseerd. De armen zijn hierbij gesloten en er is weinig stretch waardoor de druk op de buik (kalmeert) hoog blijft.
2. Huilt je kind dusdanig dat het naar bed brengen niet lukt? Maak dan gebruik van de 5’s methode:
Auteur: Annabel van Wijk – Jeugdzorgwerker