Je kind loopt op zijn of haar tenen
Kinderen leren tussen de 9 maanden en 2 jaar lopen. Je kind leert eerst zijn balans te bewaren in stand, begint dan met lopen langs iets wat hem houvast geeft, bijvoorbeeld een bank of tafel en stap voor stap leert je kind los te lopen. Dat het lopen er in het begin niet gelijk zo uit ziet als bij een volwassenen (bijvoorbeeld meer zoals een pinguïn of meer op de tenen) is volkomen begrijpelijk en past binnen de normale motorische ontwikkeling. Loopt en blijft je kind langdurig lopen op de tenen dan kan dit een probleem worden.
Op deze pagina geef ik je informatie en handige tips bij het lopen op de tenen.
WAT IS TENENLOPEN
Een normaal looppatroon verloopt vanaf de hak naar de middenvoet tot aan de tenen. Het op de tenen lopen kan zowel op beide voeten gebeuren, maar kan ook bij een voet optreden. Je kind loopt merendeels op de tenen waardoor het afwikkelen van de voet niet volledig gebeurt. Je kind kan door te weinig druk op de hakken gevoelige hakken ontwikkelen, verkorte kuitspieren en een bredere voorvoet. Er zijn 2 soorten tenen lopers:
IDIOPATISCHE TENENLOPER
Je kind loopt op zijn tenen zonder bekende oorzaak. Wanneer je kind veel op de tenen blijft lopen dan kan dit een gewoonte worden. Hoe langer dit looppatroon voortduurt hoe lastiger het is om dit looppatroon van je kind af te leren en het “normale” looppatroon aan te leren.
SYMPTOMATISCHE TENENLOPER
Je kind loopt op zijn tenen door een bekende oorzaak.
TIPS
1. Let op goed schoeisel. Loopt je kind al enige tijd op de tenen zorg dan voor stevige schoeisel. Schoenen die net wat hoger zijn bij de enkel zorgen ervoor dat je kind minder makkelijk naar de tenen toe kan. Vermijd regenlaarzen, hierbij kunnen de kinderen ongezien toch op de tenen lopen.
2. Bij een hardnekkige tenenloper is het goed om het gevoel onder de voeten te prikkelen. Hierdoor raakt het kind gewend aan druk onder de hele voet. De stap naar het afwikkelen van de hak tot aan de voorvoet wordt dan kleiner.
3. Loopt je kind al enige tijd op de tenen dan kan het zijn dat de kuitspier niet voldoende in de lengte meegroeit. In dit geval is het belangrijk om de kuiten geregeld te rekken. Dit kun je spelenderwijs doen door verschillende evenwichtsparcours te doorlopen of door een helling (glijbaan) op te lopen.
> Loopstoeltjes worden afgeraden. Om in een loopstoel vooruit te komen zetten kinderen eerst af met hun tenen, dit geeft een stimulans om later op de tenen te gaan lopen. Daarbij is het belangrijk om het kind niet een loopprikkel te geven als het er nog niet aan toe is. Is je kind nog niet klaar om te staan? Dan is je kind ook nog niet klaar om te gaan leren lopen.
Let op! Zit de juiste tip voor jouw individuele situatie er niet bij of heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut of specialist.